Yetim Sayfalar: Web Siteniz İçin Neden Tehlikelidir?

Web sitenizin başarılı olması için, içeriğinizin kullanıcılar tarafından kolayca bulunabilmesi gerekir. Bu, arama motorlarının web sitenizi dizine ekleyebilmesi ve kullanıcıların web sitenize erişebilmesi için önemlidir.

Yetim Sayfa Nedir?

Web sitenizde yetim sayfalar varsa, bu sizin için bir sorun olabilir. Yetim sayfalar, web sitenizdeki diğer sayfalardan bağlantı almayan sayfalardır. Doğrudan URL’lerini bilmeyen kullanıcılar tarafından erişilemez. Aynı zamanda bu sayfalar web sitenizin SEO‘suna ve kullanıcı deneyimine zarar verebilir. Bu nedenle, web sitenizde yetim sayfa olup olmadığını kontrol etmek ve varsa bunları çözmek önemlidir.

Bu yazıda, “yetim sayfa (Orphan Pages) nedir?”, SEO’ya ve “kullanıcı deneyimine nasıl zarar verir?”  sorularına cevap bulmayı  ve nasıl çözeceğinizi öğreneceksiniz.

Yetim sayfalar, hangi nedenlerden dolayı oluşur?

Öncelikle kullanıcılar ve arama motorlarının botları sitemizdeki sayfalarımızı nasıl tespit eder bunu öğrenelim.

Kullanıcılar sitemizde gezinti yaparken tıklanabilir bağlantıları takip ederek kategorilere, alt kategorilere ve ürünlere ulaşırlar. Aynı durum arama motorlarının botları içinde geçerlidir ancak biraz teknik farklılıklar vardır. Botlar sitemiz de gezinirken temel olarak <a href=”link”> etiketi kullanılarak belirlenmiş bağlantıları takip ederek sayfalar arasında geçiş yapabilir.

Not: Eski teknolojilerde butonlar ile oluşturulmuş bağlantılar tıklandığında sayfalar arası geçiş yapılabilir ancak botlar bu sayfalara ulaşmakta zorluk çekebilir. 

Yetim Sayfalar

Yetim Sayfalar

Yetim Sayfaların SEO’ya Etkisi Nedir?

Yetim sayfalar, web sitenizdeki diğer sayfalardan bağlantı almayan sayfalardır. Bu sayfalar, doğrudan URL’lerini bilmeyen kullanıcılar tarafından erişilemez.

Yetim sayfalar, web sitenizin SEO‘suna zarar verebilir. Arama motorları, web sitenizi dizine eklerken, web sitenizdeki bağlantıları takip eder. Diğer sayfalardan bağlantı almadığı için takip edilmeleri zorlaşır. Bu, arama motorlarının yetim sayfaları dizine ekleme olasılığını azaltır.

Arama motorları, bir sayfanın içeriğini değerlendirmek için, o sayfaya bağlantı veren diğer sayfaların kalitesini de dikkate alır. Diğer sayfalardan bağlantı almadığı için, arama motorları tarafından düşük kaliteli içerik olarak değerlendirilebilir. Bu da web sitenizin arama motoru optimizasyonu çalışmalarınıza zarar vererek sıralamalarının düşmesine neden olabilir.

Yetim sayfalar, web sitenizin SEO‘suna aşağıdaki şekillerde zarar verebilir:

  • Arama motorları tarafından dizine eklenme olasılığı düşüktür. Bu, web sitenizin arama motoru sıralamalarının düşmesine neden olabilir.
  • Arama motorları tarafından düşük kaliteli içerik olarak değerlendirilebilir. Bu da web sitenizin arama motoru sıralamalarının düşmesine neden olabilir.
  • Web sitenizin iç bağlantı yapısını bozabilir. Bu, web sitenizin kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir.

Yetim sayfaları çözmek, web sitenizin SEO‘sunu iyileştirmek için önemlidir. Yetim sayfaları çözmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

  • Yetim sayfaları silin. Bu, en basit çözümdür. Ancak, bu sayfalarda önemli bilgiler içeriyorsa, sayfaları silmeden önce iki kere düşünün.  Bu bilgileri başka bir sayfaya kopyalayın ve o kopyaladığınız sayfaya 301 ile kalıcı yönlendirin.
  • Yetim sayfalara başka sayfalardan bağlantı alın. Bu, sayfaları arama motorları için görünür hale getirebilir ve sıralamalarda daha iyi bir konumda olmasına yardımcı olur.
  • Yetim sayfaları bir listeleme sayfasına bağlayın. Bu, sayfaları kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirebilir.

Yetim Sayfaların Kullanıcı Deneyimine Etkisi

Yetim sayfalar, kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir. Kullanıcılar, web sitenizde gezinirken, ilgilerini çeken bir sayfaya rastlayabilirler. Ancak, bu sayfa bir yetim sayfaysa, kullanıcılar bu sayfaya erişemeyebilir. Bu, kullanıcıların web sitenizden hayal kırıklığına uğramasına ve sitenizi terk etmesine neden olabilir.

Yetim sayfalar, kullanıcı deneyimine aşağıdaki şekillerde zarar verebilir:

  • Yetim sayfalara erişemeyen kullanıcılar, web sitenizden hayal kırıklığına uğrayabilir ve sitenizi terk edebilir. Bu, web sitenizin hemen çıkma oranının yükselmesine neden olabilir.
  • Yetim sayfalar, web sitenizin gezinmesini zorlaştırabilir. Kullanıcılar, web sitenizde gezinirken, ilgilerini çeken bir sayfaya rastlayabilirler. Ancak, bu sayfa bir yetim sayfaysa, kullanıcılar bu sayfaya erişemeyebilir. Bu, kullanıcıların web sitenizi terk etmesine neden olabilir.
  • Yetim sayfalar, web sitenizin arama motoru sıralamalarının düşmesine neden olabilir. Arama motorları, web sitenizin kullanıcı deneyimini değerlendirirken, yetim sayfaların varlığını dikkate alır. Yetim sayfaların varlığı, web sitenizin kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler. Arama motorları tarafından web sitenizin kalitesinin düşük olarak değerlendirilmesine neden olabilir. Bu da web sitenizin arama motoru sıralamalarının düşmesine neden olabilir.

Yetim sayfaları düzenli olarak kontrol etmek ve varsa bunları çözmek, web sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmek için önemlidir.

Yetim Sayfaları Çözmek için Öneriler

Yetim sayfaları çözmek için aşağıdaki önerileri takip edebilirsiniz:

Site Haritasını İnceleme

Site haritanızda, web sitenizdeki tüm sayfalar listelenmiştir. Ancak site haritasında listelenen tüm sayfaların aktif olduğunu unutmayın. Site haritanızı inceleyerek, aktif olmayan ve başka sayfalardan bağlantı almayan sayfaları tespit edebilirsiniz.

Web Sitenizin Kodunu Taramak

Web sitenizin kodunu tarayarak yetim sayfaları bulmak için bir web sitesi analizi aracı kullanabilirsiniz. Bu araçlar, web sitenizin kodunu tarar ve yetim sayfaları tespit eder.

Web Sitesi Analizi Aracı Kullanmak

Yetim sayfaları bulmak için kullanabileceğiniz birçok web sitesi analizi aracı vardır. Bu araçlar, web sitenizi dizine ekleyen arama motorları tarafından da kullanılır. Web sitesi analizi araçlarını kullanmak, web sitenizin SEO‘suna da yardımcı olabilir.

Yetim sayfaları bulmak için kullanabileceğiniz bazı web sitesi analizi araçları şunlardır:

  • Google Search Console (Ücretsiz)
  • Ahrefs
  • Semrush
  • Moz
  • Screaming Frog (500 Sayfaya kadar ücretsiz)
Ahrefs SEO Aracının Yetim Sayfaları Listelemesi

Ahrefs SEO Aracının Yetim Sayfaları Listelemesi

Yetim Sayfaların Oluşmasına Sebep Olan Örnekler:

Özellikle E-Ticaret sitelerinde eğer çok fazla ürüne sahipsek, kategori sayfalarımızda ürün listeleme yaparken sayfalama sistemimiz sağlıklı çalışmadığı koşullarda kullanıcılar 2. 3. ve diğer sayfalara gidemez. Kullanıcıların ulaşamadığı bu sayfalara arama motorları ulaşamayabilir.

E-Ticaret sitemizde bir ürünü herhangi bir kategoriye bağlamayı unuttuğumuz durumlarda, herhangi bir sayfada listelenemediği için bu ürünümüz kullanıcılar tarafından ulaşılamaz durumda olma ihtimali çok yüksektir.

E-Ticaret sitelerinde ürünlerimizin listelendiği kategori sayfalarında sayfalama tekniği genellikle kullanılır ve çok nadir teknik aksaklıklar olabilir. Ancak aynı durum içerik pazarlamasının yapıldığı blog içeriklerimizin listelendiği sayfalarda göz ardı edilebiliyor. Çok kaliteli ve kullanıcı için faydalı olabilecek bir içerik eğer blog listeleme sayfamızda yer almıyorsa bu sayfamızda yetim sayfa olarak potansiyelini kaybeder.

Sonuç Olarak;

Teknik olarak genellikle site haritalarınız sitenizdeki tüm url adreslerini listeler. Site haritanızı Search Console, Robots.txt vb. yollar ile arama motorlarına gösteriyor. Arama motorları site haritamızı inceleyip orada gördüğü bir url adresini site içerisinde tıklanabilir bağlantıları takip ederek ulaşamadığı durumlarda bizleri radarına alır.

Başta Google olmak üzere arama motorları siteleri daha iyi tanıyabilmek için olabildiğince çok sayfaya sahip olmanızı sever. Bu sizleri rakiplerinizin de önüne geçirir. Lakin site haritanızda 800 url adresinin olmasına karşılık site içerisinden 600 sayfaya ulaşılıyor ise burada manipüle olup olmadığını sorgulamaya başlar.